Imprimeix

Els Xiquets de Tarragona ens sumem a les proves de ‘pinya a l’antiga’ en la nostra aposta per la seguretat i la prevenció

Publicat a Notícies

Els Xiquets de Tarragona ens hem sumat a l’estudi sobre la viabilitat de l’anomenada pinya ‘a l’antiga’, un projecte que té com a objectiu l’augment de la seguretat i la prevenció de lesions en els castells que tenen folre. La idea va partir el 2016 dels Castellers de Sants i enguany una sèrie de colles s’hi han sumat. Entre elles, la colla degana de la ciutat de Tarragona, que de fet ja hem començat a realitzar les primeres proves al pati d’assaig.

“Estem fent proves, aprenent, parlant amb la gent de la pinya per veure com se sent, si ho veu factible, si se sent més protegida, si fent-ho així es perd embranzida a la base... De moment és només un estudi per analitzar-ne la viabilitat, però tenint en compte que l’objectiu de tot plegat és augmentar la seguretat i la prevenció de lesions en els castells, no vam dubtar ni un moment que volíem col·laborar-hi”, explica el cap de colla, Sergi Feijoo, qui afegeix que “en tot moment” els matalassers han estat en contacte amb els Castellers de Sants per tal d’assessorar-se sobre com dissenyar i executar aquest format innovador.

La pinya ‘a l’antiga’ consisteix essencialment a què els integrants de la base del castell es col·loquin amb els braços amunt també en els castells folrats, tal com es fa en els que no porten folre. Amb el nou format, només els castellers del nucli central de la pinya (els que porten els integrants del folre al damunt) continuarien amb la seva posició habitual amb els braços avall, però els dels cordons exteriors, que per tant queden descoberts i especialment exposats en cas de caiguda, es col·loquen amb els braços amunt per tal d’estar més protegits. L’estudi s’ha posat en marxa després de comprovar que l’índex de lesions en aquesta posició (la dels cordons exteriors de la pinya en les construccions folrades) és superior l’habitual.

Cinc edicions de la jornada ‘Fem Pinya!’

La participació en l’estudi de la pinya ‘a l’antiga’ forma part de l’aposta ferma per la seguretat i la prevenció en els castells que ens caracteritza. Precisament en aquesta línia, aquest passat dissabte al nostre local del carrer Santa Anna va tenir lloc la Jornada “Fem Pinya!”, dedicada a divulgar, conscienciar i assessorar els castellers en matèries com la prevenció de lesions, la correcta col·locació a les pinyes, la seguretat, la preparació física específica que cal per ser casteller (i per cada posició concreta en el castell...). La d’enguany ha estat ja la cinquena edició d’aquesta jornada.

La presidenta dels Xiquets, Mireia G. Mohedano, destaca que la seguretat i la prevenció són “cabdals” per als de la camisa ratllada. “Ja vam formar part del primer grup de colles que van participar, fa més d’una dècada, en l’estudi sobre la viabilitat del casc per a la canalla; portem cinc anys organitzant la jornada ‘Fem Pinya!’ per conscienciar els nostres castellers; assistim entusiasmats a les jornades de prevenció que organitza la Coordinadora de Colles... De manera que quan des dels Castellers de Sants es va posar en marxa aquesta iniciativa de la ‘pinya a l’antiga’, vam tenir clar que també hi volíem ser”, subratlla la dirigent matalassera.

Calendari

Ago
16

Dim 20:30 - 21:30

Ago
19

Div 12:00 - 13:00

Ago
23

Dim 20:30 - 21:30

Ago
26

22:00 Div - 00:00 Dis

Ago
26

Div 22:00 - 23:00

Horaris

Assaig general
Dimarts: de 20.30h a 22.30h
Divendres: de 22.00h a 00.00h

Assaig de canalla
Dimarts: de 19.30h a 20.30h
Divendres: de 20.30h a 21:30h


Secretaria
Dimarts: de 19:00 a 20.00h
Divendres: de 20.00h a 21.30h

medalla-plata  ortogada  Castells Patrimoni de la Humanidad - UNESCO

Patrocinadors

Estrella  Repsol  Ematsa
Diputació Tarragona  TrasguTIC

Contacte

Colla Castellers Xiquets de Tarragona
C/Santa Anna, 1, 43003 Tarragona
Tel: 977239699 

Web: www.xiquetsdetarragona.cat
Premsa:  Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Colla: Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.